.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Γεωργία Λάττα: « Η φωνή σου, η δύναμή σου…»


Παρουσιάστηκε χθες στην Ανδραβίδα το παραμύθι της Γεωργίας Λάττα για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού
Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού που στις μέρες μας είναι ένα φαινόμενο συχνότατο, πραγματεύεται στο βιβλίο της «η φωνή σου, η δύναμή σου», η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γεωργία Λάττα, που παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα από το   βιβλιοπωλείο «Πολύεδρο» και οι εκδόσεις «Παρρησία» στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ανδραβίδας.
Για το βιβλίο μίλησαν η κ. Μαριάννα Στεργίου (εκπαιδευτικός, διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Ανδραβίδας), η κ .Πηνελόπη Τσουκαλά(κοινωνική λειτουργός) και η συγγραφέας, ενώ μετά τη παρουσίαση ακολούθησαν δράσεις με παιδιά.
Όπως τόνισε η συγγραφέας, το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, γνωστού και ως μπούλινγκ, είναι στις μέρες μας ένα φαινόμενο συχνότατο και, δυστυχώς, πολύ διαδεδομένο ακόμα και στις μικρές ηλικίες. Ο «νταής» μπορεί να ξεκινήσει αυτή τη συμπεριφορά ακόμα και από την προσχολική ηλικία, και το παιδί που θα επιλέξει ως θύμα θα χρειαστεί βοήθεια για να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά του στο σχολικό περιβάλλον.
Συνήθως, το παιδί που δέχεται βίαιες παρενοχλήσεις γίνεται μελαγχολικό, απόμακρο και καμιά φορά βρίσκει δικαιολογίες ή ακόμα και αρρωσταίνει προκειμένου να αποφύγει το σχολείο. Οι λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί συνοψίζονται στις εξής λέξεις: εμπιστοσύνη, ενθάρρυνση, φιλία, υποστήριξη, ενημέρωση.
Όπως επισημάνθηκε στην χθεσινή παρουσίαση, το παιδί χρειάζεται να εμπιστευτεί κάποιον ενήλικο και να μιλήσει γι’ αυτό που του συμβαίνει. Η φωνή του είναι κυριολεκτικά και η δύναμη θα το απελευθερώσει. Στη συνέχεια, πρέπει να ενθαρρυνθεί όχι για να ανταποδώσει τον εκφοβισμό αλλά για να αποφασίσει να σταματήσει αυτό που του συμβαίνει. Και για να τα καταφέρει θα πρέπει να τον υποστηρίξουν οι φίλοι του. Πολύ σπάνια οι «νταήδες» επιτίθενται σε ένα παιδί που βρίσκεται σε ομάδα. Τέλος, είναι απαραίτητο να ενημερωθεί το σχολείο, το οποίο με τη σειρά του θα ενημερώσει τους γονείς του παιδιού που προκαλούν φόβο στους συμμαθητές του.
Κι έτσι, η Γεωργία Λάττα, εμπνεύστηκε τον Ρουκ, ένα μικρό ξωτικό που μια καλόκαρδη νεράιδα τον υιοθέτησε όταν ήταν ακόμα μωρό (υποψιάζομαι πως η συγκεκριμένη αναφορά δεν είναι καθόλου τυχαία). Ίσως, κιόλας, το ότι ένιωθε διαφορετικός από τα υπόλοιπα παιδιά να τον έβαλε αυτόματα στο στόχαστρο της συμμορίας βελανιδόπαιδων που τον εκφοβίζουν. Τα ερωτήματα που μπαίνουν καθώς προχωρά κανείς στην ανάγνωση της ιστορίας είναι αυτά που κάθε παιδί με ανάλογη εμπειρία έχει: 
 Μέσα από μια τρυφερή και καλογραμμένη μυθοπλασία θίγονται με ανάλαφρο τρόπο, σκληρά ζητήματα και δίνονται λύσεις και απαντήσεις για τον χειρισμό ανάλογων καταστάσεων. Είναι ένα χρήσιμο αλλά και ευχάριστο βιβλίο που αφορά όλα τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Αλεξίας Λουγιάκη και είναι πλούσια και γεμάτη χρώματα με μια τεχνική που ανακατεύει τη ζωγραφική με τις αμέτρητες δυνατότητες που μας δίνει η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Πηγή: eproini.gr