Γεωργία Λάττα
Η φωνή σου, η δύναμή σου!
Εικονογράφηση: Αλεξία Λουγιάκη
Εκδόσεις Παρρησία
Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού είναι στις μέρες μας ένα φαινόμενο συχνότατο και, δυστυχώς, πολύ διαδεδομένο ακόμα και στις μικρές ηλικίες. Ο «νταής» μπορεί να ξεκινήσει αυτή τη συμπεριφορά ακόμα και από την προσχολική ηλικία, και το παιδί που θα επιλέξει ως θύμα θα χρειαστεί βοήθεια για να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά του στο σχολικό περιβάλλον.
Συνήθως, το παιδί που δέχεται βίαιες παρενοχλήσεις γίνεται μελαγχολικό, απόμακρο και καμιά φορά βρίσκει δικαιολογίες ή ακόμα και αρρωσταίνει προκειμένου να αποφύγει το σχολείο. Οι λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί συνοψίζονται στις εξής λέξεις:
εμπιστοσύνη, ενθάρρυνση, φιλία, υποστήριξη, ενημέρωση.
Το παιδί χρειάζεται να εμπιστευτεί κάποιον ενήλικο και να μιλήσει γι’ αυτό που του συμβαίνει. Η φωνή του είναι κυριολεκτικά και η δύναμη θα το απελευθερώσει. Στη συνέχεια, πρέπει να ενθαρρυνθεί όχι για να ανταποδώσει τον εκφοβισμό αλλά για να αποφασίσει να σταματήσει αυτό που του συμβαίνει. Και για να τα καταφέρει θα πρέπει να τον υποστηρίξουν οι φίλοι του. Πολύ σπάνια οι «νταήδες» επιτίθενται σε ένα παιδί που βρίσκεται σε ομάδα. Τέλος, είναι απαραίτητο να ενημερωθεί το σχολείο, το οποίο με τη σειρά του θα ενημερώσει τους γονείς του παιδιού που προκαλούν φόβο στους συμμαθητές του. Όμως, όλα τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται «βουνό» σε ένα παιδί που έχει υποστεί βία κι εδώ, είναι που έρχονται τα παραμύθια να δώσουν λύσεις.
Κι αν σου μιλώ με παραμύθια, είναι γιατί τα ακούς γλυκά.
Οδυσσέας Ελύτης
Κι έτσι, η Γεωργία Λάττα, εμπνεύστηκε τον Ρουκ, ένα μικρό ξωτικό που μια καλόκαρδη νεράιδα τον υιοθέτησε όταν ήταν ακόμα μωρό (υποψιάζομαι πως η συγκεκριμένη αναφορά δεν είναι καθόλου τυχαία). Ίσως, κιόλας, το ότι ένιωθε διαφορετικός από τα υπόλοιπα παιδιά να τον έβαλε αυτόματα στο στόχαστρο της συμμορίας βελανιδόπαιδων που τον εκφοβίζουν. Τα ερωτήματα που μπαίνουν καθώς προχωρά κανείς στην ανάγνωση της ιστορίας είναι αυτά που κάθε παιδί με ανάλογη εμπειρία έχει:
Θα βρει το θάρρος ο Ρουκ να αντισταθεί;
Ποιοι βλέπουν και δεν μιλούν;
Υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να βοηθήσουν;
Τι πρέπει να κάνει ο Ρουκ για να απαλλαγεί από το πρόβλημά του;
Μέσα από μια τρυφερή και καλογραμμένη μυθοπλασία θίγονται με ανάλαφρο τρόπο, σκληρά ζητήματα και δίνονται λύσεις και απαντήσεις για τον χειρισμό ανάλογων καταστάσεων. Είναι ένα χρήσιμο αλλά και ευχάριστο βιβλίο που αφορά όλα τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Αλεξίας Λουγιάκη και είναι πλούσια και γεμάτη χρώματα με μια τεχνική που ανακατεύει τη ζωγραφική με τις αμέτρητες δυνατότητες που μας δίνει η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Η Γεωργία Λάττα είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστημ΄νω Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Εξειδικεύτηκε στα ΜΜΕ, μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική Αγωγή, δίδαξε στα Δ.Ι.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης στην ειδικόττηα Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας κι Έκφρασης, καθώς και στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, εφαρμόζοντας το μοντεσσοριανό μοντέλο διδασκαλίας, λαμβάνοντας τιμητικά δίπλωμα Μοντεσσοριανής Παιδαγωγού. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το σχολικό παιδικό θέατρο, το θέατρο σκιών, τη ζωγραφική και τη μουσική.
Λαμβάνει μέρος ως εισηγήτρια σε συνέδρια και ημερίδες που αφορούν τη συναισθηματική και κοινωνική αγωγή των παιδιών. Παράλληλα αρθρογραφεί για θέματα που αφορούν γονείς και παιδιά. Από το 2001 υπηρετεί στη δημόσια εκπαίδευση.
Ζει με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη.
Η Αλεξία Λουγιάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γραφιστική και εικονογράφηση και συμμετέχει με έργα της σε διαγωνισμούς και εκθέσεις.
Πηγή: http://www.kosvoice.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου